Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠ MATIJA GUBEC

Nikolić malim Hrvatima: Srbija vas čuva i kad učite i kad spavate

josipović nikolić škola (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
17.10.2013.
u 21:51

Josipović je u društvu srbijanskog kolege Tomislava Nikolića obišao OŠ Matija Gubec u Donjem Tavankutu u Vojvodini

Donji Tavankut, selo u Bačkoj, 17 kilometara južno od Subotice, u kojem žive Hrvati, Bunjevci, Srbi, Mađari, ugostilo je jučer dvojicu predsjednika, hrvatskog Ivu Josipovića i srbijanskog Tomislava Nikolića, trećeg dana Josipovićeva boravka u Srbiji.

Ijekavica ili ikavica

– Srbija je uz vas i danju kad učite i noću kad spavate – poručio je Nikolić učenicima Osnovne škole Matije Gupca, mahom malim Hrvatima i Bunjevcima, a predsjednik Josipović istaknuo je da se nelijepe stvari iz prošlosti moraju zaboraviti. Selo Donji Tavankut, kao i ostatak okolice Subotice, ostalo je u ratu pošteđeno divljanja i protjerivanja, za razliku od hrvatskih mjesta u Srijemu, posebno se tu ističe primjer sela Hrtkovaca u koje je protjerivati Hrvate osobno došao Vojislav Šešelj, kojem je Nikolić u to doba bio blizak suradnik. Vremena su se, eto, promijenila, obojica predsjednika govorila su o miru i suradnji dviju država i dvaju naroda, a na dječjoj priredbi i nije bilo mjesta za spominjanje otvorenih pitanja koja, bilo je jasno dan prije, nisu ni izbliza riješena.

No, Hrvati u Srbiji dobili su ove godine prvi put udžbenike na hrvatskom jeziku u nižim razredima osnovne škole, za one od petog do osmog razreda tu su zasad samo udžbenici za hrvatski jezik, a za ostale predmete služe se darovanim udžbenicima iz Hrvatske. Kad ih se pita kakva je razlika između Hrvata i Bunjevaca, djeca kažu: – Bunjevci govore ikavicom, a Hrvati ijekavicom.

No, naravno, u selu svi govore istim jezikom, čuje se uglavnom ikavica, a o obiteljskoj tradiciji i odgoju ovisi osjeća li se netko Hrvatom ili Bunjevcem pa ima i ljudi istih prezimena koji se različito osjećaju. U međuvremenu je bilo puno miješanih brakova svih mogućih kombinacija pa su se djeca iz tih brakova deklarirala kao Jugoslaveni, ali devedesetih je i to nestalo. Bunjevačko ime nastalo je još u vrijeme kad je to područje bilo u sastavu Ugarske pa je vlastima bilo draže da je netko Bunjevac nego Hrvat. Iako se stanovništvo tog kraja nije iseljavalo pod prijetnjama, odlaze u potrazi za boljim životom, pa tako i iz Subotice, grada koji velikim dijelom djeluje derutno, s fasadama kojima je davno trebala obnova.

Na studij u maticu zemlju

Iz Subotice Mađari idu studirati u Segedin, Hrvati u Osijek ili Zagreb, Srbi u Novi Sad i Beograd, a tamo uglavnom i ostaju. U školi je jučer predstavljena i slikovnica-strip “Poplašeno jaje”, na kojoj piše da je to hrvatska narodna pripovijetka – bunjevačka, a pisana je ikavicom. Pa tako, ako žele reći da je pao mrak, kažu – baš kad će se vaćat mrak...

Inače, posjetom dvojice predsjednika počela je najveća kulturna manifestacija Hrvata u Vojvodini – 12. dani Balinta Vujkova. Na kraju boravka u Srbiji i nakon razgovora s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Josipović je rekao da je zadovoljan razgovorima i s Nikolićem i s premijerom Dačićem, a posebno time što mu je iskazana čast da govori u Narodnoj skupštini i tamošnjim dočekom. Jučer ujutro sastali su se i gospodarstvenici dviju zemalja, a bilo je riječi o zaprekama za investitore. Nikolić je pritom oglasio da treba otvoriti novu stranicu.

>> Nikolić - Josipović: Odnosi ostali hladni

>> Nikolić objasnio zašto Josipovića nije poljubio tri puta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije